Wisselbouw EW 49-190-1:9 Fsch R/L |
||
Voor de 1:32 spoorweg is gekozen om gebruik te maken van wissels en rails geleverd door Fa. Hosenträger. Deze kleine firma levert bouwpakketten en onderdelen voor het bouwen van finescale of 1-pur rails en wissels. Mijn spoorweg wordt gebouwd op 1:32 finescale. Logisch dat de keus is gevallen om voor het eerste wissel een finescale EW 49-190-1:9 Fsch R te gaan gebruiken. De bouw van dit fraaie wissel wordt hier beschreven en met foto's vastgelegd. Het bouwpakket wordt compleet aangeleverd met alle onderdelen die nodig zijn om het wissel compleet te bouwen. Alleen voor de bediening van de wisseltongen is er alleen maar de dwarsverbinding tussen de wisseltongen. De handbediening of elektrische bediening zal zelf gekozen moeten worden. Het puntje op de i is dan ook nog het inbouwen van een zgn. "Klammerspitzenverschluß". Een mechanisch onderdeel wat het bewegen van de tongen realistisch maakt. De firma S49 van M.Perc / Hr. Nolte hebben de onderdelen geleverd. Achter de Nederlandse benamingen heb ik op een aantal plaatsen de "Duitse naam" van de onderdelen toegevoegd dit om een relatie te hebben met de bijgevoegd stuklijst waarop alle onderdelen netjes vermeld zijn.
De samenstelling van de geleide of contrarail " Radlenker" bestaat uit behoorlijk wat onderdelen. Let op belangrijk is om de juiste kunststof afstandblokjes en in de goed volgorde te gebruiken. Ook opletten want de kortste boutjes komen in het midden waar de blokjes de smalste maat hebben.
Geleiderail gemonteerd. De geleiderail "Radlenker" is hier gemonteerd aan de rail. De lange boutjes moeten nog worden in gekort. Zie ook het voor gemonteerde puntstuk "Schienenherzstück".
Geleiderail van bovenaf. Op deze foto is goed te zien dat de geleiderail "Radlenker" een flauwe kromming heeft.
"Angst Laschen" Bij de overgang van de tongen "Federschienenzungen" naar de rail worden lasplaatjes "Angst Laschen" gemonteerd. Ter hoogte van biels nr 15.
De pijl geeft aan waar de lasplaatjes "Angst Laschen " op de wisseltong overgang gemonteerd worden.
Bij de overgang van de raildelen zijn dubbele railstoelen "RP 18 Doppelrippenplatte ungeneigt" gemonteerd. Het is even een handigheid krijgen om de raillasplaten "Schienenlaschen" met de M1.0 boutjes en moertjes gemonteerd te krijgen. Geduld is hier een schone zaak. Als het gemonteerd is ziet het geheel er super uit. Bij het monteren van de eerste wissel is het even zoeken naar de juiste bouwvolgorde. Het blijkt handig te zijn om alvast de raillassen te monteren en later het aansluitende raildeel er in te schuiven. Dit is een kwestie van ervaring.
Voor gemonteerde puntstuk. Het puntstuk "Schienenherzstück" is al compleet voor gemonteerd meegeleverd. Dit puntstuk is ingesteld volgens de finescale norm. Wielen volgens de NEM norm kunnen dit puntstuk niet feilloos passeren. Dit houdt in dat al het materieel voorzien moet zijn van wielen volgens de finescale maatvoering.
Gemonteerd wisseldeel. Het hoofddeel van het wissel is al voor een groot gedeelte gemonteerd. De bielzen zijn eerste bewerkt met een langzaam draaiende staalborstel om houtnerven in de biels te imiteren. Daarna zijn de bielzen behandeld met Modelmates modderbruin verweringsvloeistof. Als het wissel geheel gemonteerd is volgt het aanbrengen van een vloeistof om de rails te kleuren en pigment poeders om het juiste roestige effect te geven.
Stelstang. De wisselomstelstang "Weichestellstange" bestaat uit een gefreesd kunststofdeel wat gemonteerd wordt aan de wisseltongen mbv boutjes, moertjes en tussen ringetjes. Als het wissel voorzien wordt van het "Klammerspitzenverschluß" dan komen er nog wat onderdelen bij. Maar hierover later.
Compleet gemonteerd. Het puntstuk en de strijkrails zijn compleet gemonteerd op de bielzen. Het punt stuk is elektrisch geïsoleerd en wordt omgeschakeld door de wisselbesturing.
Puntstuk compleet. Het puntstuk compleet gemonteerd op de bielzen.
Montage strijkrail. Aan de binnen zijde van de strijkrail zijn de railstoelen gemonteerd.
Montage strijkrail. Aan de buitenkant de gemonteerde railstoelen en de lasplaten waarmee de strijkrail gemonteerd is.
Stutzknaggen. De eerste "Stutzknaggen" gemonteerd. Even opletten met het afmeten van de tussen maat. Eenvoudig bij de afstand tussen de railkoppen 1,60 mm optellen en het past als een huis. Let op de boutkop zit aan de binnenkant en het gietdeel is asymmetrisch. Aan de buitenkant komt het 1.00mm ringetje en het 1.00mm moertje.
Buitenzijde rail. Hier is de bevestiging van de "Stutzknaggen" goed te zien. De volgende 10 moeten nog gemonteerd worden. Zijn in bestelling. Aan elke zijde bij een 1:9 wissel worden er 6 gemonteerd. Opmerking bij het bouwpakket van de wissels worden de "Stutzknaggen" niet bijgeleverd ze moeten apart besteld worden.
12 "Stutzknaggen" gemonteerd. De 12 "Stutzknaggen" gemonteerd aan het wissel. Dit is wel een geduld klus met meten en nauwkeurig in passen.
Wissel 90% gereed. Wat een prachtige klus is het om zo'n op schaal wissel te bouwen. Je moet er wel gevoel voor hebben wat het is allemaal klein werk. Maar je leert wel weer veel van dit stuk werk want ik wist absoluut niet waar "Angst Laschen" en "Stutzknaggen" voor dienden maar nu wel. Ik kijk al weer uit naar de volgende wissel om te bouwen.
Gereedschap. Bij de wissel is een soort van pijpsleuteltje geleverd met een bekwijdte van 1.30mm. Tijdens de bouw is gebleken dat je met dit sleuteltje niet ieder moertje 1.00 mm kunt plaatsen of aan draaien. Gezocht naar andere oplossingen. Om toch de kleine moertjes te kunnen plaatsen is een flexibel sleuteltje bedacht. Afgebeeld in het midden. Om de 1.00 mm moertjes goed te kunnen aandraaien is een steeksleuteltje gemaakt uit een stukje railprofiel waarmee de moertjes aan te draaien zijn. We hebben een stuk ervaring opgedaan met het bouwen van dit mooie wissel. De laatste "Stutzknaggen" moeten nog worden nageleverd en aangebracht. Verder wordt er nog een wissellantaarn geplaatst en zijn we bezig om het "Klammerspitzenverschluß" te bedenken. Dit zal zelf gemaakt moeten worden want is niet leverbaar vanwege de geringe belangstelling. Voor de aandrijving van het wissel is gekozen om dit een servomotor te gaan doen. Hiervoor is een frame worden bedacht want we willen degelijke microschakelaars voor het omschakelen van het puntstuk en een terugmelding van de echte stand van het wissel. |
||
|