DRG BR 98 884 Verbeteringen

Schaal 1:32

 

De 1:32 KISS  DRG BR 98 884 is een prachtige locomotief maar behoeft een aantal verbeteringen.

a. De rijeigenschappen zijn niet optimaal in het lage regelgebied rijdt de locomotief schokkerig. De oorzaak is een verkeerde riemtandwiel op de motoras.

b. De ramen zijn niet ingezet deze worden vervangen door nieuwe 3D ontworpen en CNC gefreesde exemplaren welke netjes passen.

c. De achterwand is niet gedetailleerd hiervoor maken we een complete achterwand met details.

d. Bij de DRG 98 884 zijn de zijkanten van de bufferbalk gesloten, hiervoor maken we inzetstukjes.

e. Vloer voorzien van een houtkleur met wat vervuiling

f. Dak voorzien van houten planken bekleding.

De DRG 98 884

Deze lokaalbaan locomotief is zeer goed inzetbaar voor de kleine spoorweg. Locomotief is op de schaal 1:32 ontwikkeld en gebouwd door KISS Modellbahnen.

 

 

 

 

 

Demontage volgorde.

Om het riemtandwiel te kunnen vervangen moet de locomotief gedemonteerd worden. Handig is het om op een A4 vel een aantal stukken dubbelzijdig plakband te plakken en de gedemonteerde onderdelen op het  plakband te plakken met daarbij de vermelding om wat voor onderdeel het gaat en waar het voor dient. Dezen methode maakt het terugbouwen simpel. Maak ook foto's van de constructie zodat je een referentie hebt om op terug te kunnen kijken.

Binnenzijde model.

Overzicht van de aanwezige onderdelen nadat de kap verwijderd is. Twee stekkers moeten worden losgehaald. Voorzichtig te werk gaan want het allemaal erg klein en de stekers zijn fragiel.

 

 

 

 

Demontage van modulen.

Om de motor ophanging te bereiken moeten de besturings modulen worden losgehaald even als de luidspreker. Is eenvoudig te doen met het juiste gereedschap. Maak foto's voordat je stekers of onderdelen loshaalt.

 

 

 

 

Motor met oude riemtandwiel.

Aan het oude riemtandwiel is goed te zien dat de tandriemsnaar niet past op het riemtandwiel. De tanden van de snaar lopen op de tanden van het riemtandwiel. Het oude riemtandwiel verwijderen was niet gemakkelijk het zat muurvast op de motoras. Uiteindelijk het tandwiel in stukjes geslepen en verwijderd.

 

 

 

Motor met nieuwe riemtandwiel.

Het nieuwe riemtandwiel past perfect op de as vastgezet met industrielijm. De tandriem past nu perfect op het riemtandwiel. Alle onderdelen weer teruggeplaatst en proefgereden met de locomotief. De proefrit liet meteen al zien dat die een zeer grote verbetering is en de rijeigenschap van de locomotief nu super is. In alle bereiken loopt de locomotief soepel en zonder schokken of wiebelen. Succes dus.

 

Nieuwe ramen in de cabine.

De oude opgeplakte ramen verwijderd de meeste tijd kost het verwijderen van de oude lijm resten. Tekeningen gemaakt van de in te zetten ramen en deze op de CNC machine gefreesd. Buitenrand van de ramen zwart geschilderd en hierna de ramen geplaatst. Vastgezet met een puntje industrielijm. Dit is een grote verbetering als je in de cabine kijkt.

 

 

Houten dakbekleding.

De echte locomotief is voorzien van een houten dakbekleding. Dit gemaakt door houten latjes te zagen van 1mm dik en 3 mm breed. Netjes in het dak gelijmd en van een matte laklaag voorzien. Handig is dat het dak van deze locomotief afneembaar is. De vier kleine magneetjes zorgen er voor dat het dak weer stevig vast zit op de cabine. Fraaie oplossing.

 

 

Ontwerp achterwand.

De kale achterwand wordt voorzien van de schuif voor de kolenbak, en twee gereedschapkasten. Ook wordt de handrembediening gemonteerd. Dit is een messing gietdeel. De achterwand is in 3D samengesteld en de onderdelen worden uit messing CNC gefreesd.

 

 

 

CNC gefreesde delen.

Alle onderdelen zijn met de CNC freesmachine uit nikkelzilver plaat gefreesd. Keurig strak en precies passend. Hierna alles gesoldeerd om een stevige samenstelling te krijgen. Na het solderen volgt het stralen met aluminiumoxide van 200 μm om een schoon product te krijgen. Spuiten met een zwarte verf maakt het geheel compleet.

 

 

Wurfhebelbremse.

De "Wurfhebelbremse" is een messing gietdeel.

 

 

 

 

 

 

Complete achterwand.

De complete gedetailleerde achterwand samengesteld uit de gefreesde delen, kettingen, het messing gietdeel voor de "Wurfhebelbremse" en wat fijne echte kolen. De scharnieren en ophangogen voor de kettingen zijn een stukje huisvlijt. De deurknoppen gewoon een messing speldenkop. Het geheel schuift strak tegen de oorspronkelijke achterwand aan.

 

 

Netjes ingebouwd in de cabine.

Alles netjes ingebouwd past precies en geeft de cabine of stookplaat een extra stuk detaillering wat zichtbaar is als je het dak opent maar ook als je gewoon naar binnen kijkt. Niet veel moeite maar een prachtige verbetering.

 

 

 

 

Nu compleet.

De vloer in een houtkleur geverfd met wat vervuiling. Een houten vloer aanbrengen was geen optie de deuren zouden dan niet meer open kunnen.

 
  • Schaal: 1:32
  • Standaard: Finescale 32
  • Spoorwijdte: 45mm
  • Registratie nummer DRG BR 98 884
  • Leverancier van het model: :KISS Modellbahnen
  • Materiaal: messing, edelmetaal
  • Nieuw riemtandwiel: Artnr Zr 98 lev. IG Spur 1 Module Rhein-Neckar.
  • Wielen: Finescale oorspronkelijke levering.
  • Ramen: Acryl 3D ontworpen en CNC gefreesd door CdJ.
  • Achterwand: Nikkelzilver CNC gefreesde onderdelen.
  • Vloer: Geverfd in een houtkleur  Tamiya XF-68 Nato Brown en Tamiya XF-59 Dessert Yellow
  • Dakbekleding: Houten latjes gezaagd op de Proxxon cirkelzaag machine.
  • Handrem: Wurfhebelbremse Spur1 Werkstatt nr 101182
  • Verbeteringen aan het model uitgevoerd door: CdJ.
  • Copyright foto's CdJ.
  • Project afgerond: 08 juli 2017
  • Informatie op zaterdag 08 juli 2017 door Cor de Jong bijgewerkt.